O nás
Naše kliniky

13. 3. 2024

Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

header-image
header-image

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.

Obecně platí, že nenasycené tuky, celozrnné potraviny, zelenina a ryby jsou spojovány s lepší plodností u žen i mužů, zatímco strava s vysokým obsahem nasycených tuků a rafinovaných cukrů může zapříčinit zhoršenou plodnost. Existuje široký seznam živin, které jsou pro vaši plodnost a reprodukční zdraví nezbytné. Přesto jsou některé z nich významnější, jako např. kyselina listová (folát), vitamín B12 a omega-3 tuky.

Foláty (kyselina listová) a plodnost

Folát je druh vitamínu skupiny B (vitamín B9). Často se pod pojmem "kyselina listová" rozumí syntetická forma folátu, kterou lze nalézt v doplňcích stravy a obohacených potravinách. Foláty mají klíčovou úlohu při tvorbě a opravách DNA, tvorbě červených krvinek (jejichž úkolem je roznášet kyslík po těle) a během těhotenství při vývoji mozku a míchy vašeho dítěte. Vyskytne-li se problém s tímto vývojem, označujeme jej jako defekt neurální trubice (NTD).

Zvýšená konzumace potravin, které obsahují foláty, zejména ve formě doplňků stravy, je spojena s nižším výskytem neplodnosti a potratů u žen. Vytváří také lepší prostředí pro vývoj vajíčka a úspěšnější léčbu neplodnosti.

U mužů je nízká hladina folátu spojena s nižším počtem a pohyblivostí spermií. Protože lidské tělo není schopno foláty nijak ukládat, k jejich nedostatku může dojít již během několika týdnů. Proto je důležité, abyste je neustále získávali z výživy nebo ve formě doplňků stravy. 

Zařazení potravin bohatých na foláty do jídelníčku je vždy dobrou volbou. A to i v případě, že již užíváte doplňky stravy s kyselinou listovou, protože přispívají k vašemu celkovému zdraví. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové patří zelená a listová zelenina - například špenát, kapusta, brokolice, zelí, růžičková kapusta, fazole, hrách, čočka, ale také vejce, korýši, červená řepa, pomeranče a celozrnné výrobky.

Vitamín B12 a plodnost

Vitamín B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA, zdravý nervový systém, srdce a pro vývoj mozku a nervového systému dítěte během těhotenství. Výzkumy zdůrazňují, že vyšší příjem vitamínu B12 je spojen s nižším rizikem ovulační neplodnosti – tedy v případě, že problémy s ovulací brání otěhotnění.

Nedostatek vitamínu B12 může někdy způsobit dočasnou neplodnost u žen, ale tu lze většinou vyřešit léčbou. U mužů může vitamín B12 pomáhat při zlepšení kvality spermií. Potraviny, které obsahují vysoké množství vitamínu B12, jsou např. vnitřnosti - doporučuje se však vyhýbat se jejich přílišné konzumaci, pokud se snažíte otěhotnět (obsahují totiž hodně vitamínu A, který může způsobit potrat nebo vrozené vady). 

Dále hovězí maso, ryby – např. mušle, sardinky, losos a tuňák, mléko a mléčné výrobky nebo vejce. Vitamín B12 lze přirozeně nalézt pouze v mase, rybách nebo mléčných výrobcích, ale existují také obohacené rostlinné zdroje, které obsahují vitamín B12. Mezi ty patří např. alternativy mléka, obiloviny a potravinové kvasnice.

Omega-3 tuky a plodnost

Omega-3 patří mezi nenasycené tuky. Mají zásadní význam pro vývoj mozku, buněčnou strukturu a produkci hormonů. Kromě toho, že pomáhají produkci hormonů, mohou omega-3 zlepšit kvalitu vajíček, oddálit stárnutí vaječníků, zlepšit pohyblivost spermií a snížit riziko komplikací v těhotenství - například předčasného porodu.

Během těhotenství omega-3 pomáhají při stavbě struktury buněk vašeho miminka. Nepřijímáte-li dostatek omega-3 ze stravy, riskujete jejich nedostatečné zásoby potřebné pro vývoj dítěte. Proto je během těhotenství nezbytné přijímat dostatek těchto tuků. Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 jsou tučné ryby, jako je losos, makrela, tuňák a sardinky.

Doporučujeme je jíst alespoň dvakrát týdně. Během těhotenství se doporučuje vyhýbat se některým druhům ryb, které obsahují vysokou koncentraci rtuti, jako je žralok, mečoun, makrela královská, marlín a tuňák velkooký.

Rostlinné zdroje, které obsahují omega-3, jsou poté například lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy a konopná semínka. Pro lidské tělo je však těžší tento specifický typ omega-3 (ALA) využít.

Strava a plodnost

Bylo prokázáno, že tučné ryby, celozrnné obiloviny a zelenina mají pozitivní vliv na plodnost. Právě středomořská strava je bohatá na tyto potraviny, což je pravděpodobně důvod, proč je spojována s lepší plodností. Na druhou stranu konzumace příliš velkého množství potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a zpracovaných cukrů může mít na plodnost negativní vliv.

Měli byste užívat doplňky stravy pro podporu plodnosti? 

Nejlepší způsob, jak získat všechny potřebné živiny, je jíst širokou škálu potravin s kyselinou listovou. Pokud se však obáváte, že nepřijímáte dostatek živin na podporu své plodnosti, doplněk stravy vám může pomoci. Doporučujeme konzultaci s odborníkem, který vám poradí, jaký doplněk je pro vás nejvhodnější.

Doplňky pro ženskou plodnost

Obecně platí, že prenatální doplňky stravy obsahují širokou škálu živin nezbytných pro plodnost a raný vývoj vašeho dítěte během těhotenství, např. kyselinu listovou a vitamín D.

Všem dospělým se doporučuje zvážit doplňky obsahující vitamín D 10mcg v čase od října do dubna, vitamín C, omega-3 tuky, železo a vápník. Ideální je však najít doplněk, který nepřekračuje vaši denní doporučenou dávku pro jednotlivé živiny, a případně se vyhnout doplňkům, které obsahují vysokou dávku vitamínu A (který může poškodit vývoj dítěte).

Doplňky stravy pro mužskou plodnost

Podle výzkumů mohou být antioxidační doplňky stravy, jako jsou vitamíny C a E, příznivé pro muže, kteří trpí problémy s plodností. Pokud máte nadbytek volných radikálů, což jsou škodlivé molekuly, může to způsobit oxidační stres, který urychluje poškození buněk. Antioxidanty pomáhají zabránit poškození buněk těmito volnými radikály.

Vzhledem k vysoké náchylnosti spermií k oxidačnímu poškození existují důkazy, že antioxidační doplňky stravy zlepšují pohyblivost spermií. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří ovoce, zelenina, ořechy a celozrnné výrobky.

V UNICA jsou naši lékaři připraveni vám při sestavování nejvhodnějšího stravovacího plánu pomoci. Přizpůsobí jej vašim individuálním potřebám a zodpoví vaše otázky.

Rádi objasní jakékoliv pochybnosti ohledně potravin, které můžete konzumovat, a doplňků stravy, které můžete užívat před těhotenstvím nebo během něj.

Kontaktujte nás

Související články

header-image

24. 4. 2024

Má životní prostředí vliv na vaši plodnost?

Naše zdraví, zejména plodnost, je významně ovlivněno prostředím, ve kterém žijeme. Vystavení určitým faktorům životního prostředí může mít podle stále rozsáhlejšího výzkumu škodlivé důsledky pro naše reprodukční zdraví.

header-image

22. 4. 2024

Více než 30 let podpory neplodnosti - Týden Povědomí o Neplodnosti

Od 21. do 27. dubna si celosvětově připomínáme Týden informovanosti o neplodnosti, který je věnován podpoře soucitu, porozumění a podpoře těch, kteří čelí problémům s početím.

header-image

11. 4. 2024

Kdo může být dárkyní vajíček?

Darovat vajíčka a pomoci tak neplodnému páru mít miminko je jistě nepředstavitelný pocit. Ne každá žena se ale dárkyní může stát...