Díky kryokonzervaci se můžete stát rodiči i po léčbě rakoviny

header-image
header-image

Onkologická léčba je pro mnoho pacientů s rakovinou nezbytná pro zachování jejich života a zdraví. Tato léčba však může mít vedlejší účinky, které zahrnují poruchy nebo úplnou ztrátu plodnosti. Naštěstí však dnes již existují možnosti, jak si vaši plodnost zachovat i v případě, že vás onkologická léčba čeká. V minulosti se zhoubné nádory často léčily chirurgickým zákrokem.

V současné době se ale onemocnění léčí hlavně chemoterapií a radioterapií, které mají negativní vliv na plodnost pacientů. Při léčbě se používají léky, které spolu s rakovinnými buňkami ničí i ty zdravé. Onkologická léčba tedy může vést k dočasné nebo až k úplné ztrátě plodnosti.

Jak zachovat plodnost před onkologickou léčbou?

Ochrana mužské plodnosti

Neúčinnější metodou k zachování plodnosti u mužů je kryokonzervace spermatu tedy zmražení a dlouhodobé uchování spermatu před začátkem onkologické léčby. Důležitá je spolupráce pracoviště provádějícího onkologickou léčbu s centrem asistované reprodukce, které zajistí zamražení spermatu a zároveň potřebnou péči v budoucnosti. Přibližně po 2 až 3 letech po ukončení onkologické léčby dochází k obnově tvorby spermií u přibližně 20 až 50 % pacientů. K důležitým faktorům pro obnovení plodnosti patří kvalita spermií před léčbou, typ zhoubného onemocnění (nejhorší prognózu mají zhoubné – maligní nádory varlete) a vlastní léčebný protokol.

Obnovení spermatogenezy (tvorby spermií) vyžaduje čas, proto doporučujeme vyšetření provést přibližně po roce úplného vymizení příznaků onemocnění. Před odběrem vzorku je vyžadována sexuální abstinence po dobu 2–7 dní. 
Ukáže-li test spermiogramu normální hodnoty, je možné dosáhnout těhotenství pohlavním stykem. Při nízkém počtu a pohybu spermií je poté vhodné využít některé z metod asistované reprodukce.

Ochrana ženské plodnosti

U žen je proces kryokonzervace o něco málo náročnější, trvá zhruba měsíc až dva. Po vstupním vyšetření a konzultaci následuje hormonální stimulace vaječníků. Žena si léky aplikuje sama injekčně, většinou po dobu 10 až 12 dnů. Finální proces odběru vajíček probíhá ambulantně na klinice a trvá jen 10 minut. Díky celkové anestesii necítí pacientky žádnou bolest a po hodinovém odpočinku mohou odejít domů. Po skončení onkologické léčby je vhodné funkci vaječníku vyšetřit.

Podle rozsahu zachované tvorby vajíček a dalších faktorů důležitých pro plodnost je možné otěhotnění pohlavním stykem nebo využití metod asistované reprodukce. Obecně můžeme říct, že by k otěhotnění nemělo dojít dříve než 1 rok po ukončení léčby a při dobrém zdravotním stavu pacientky. Zároveň při příliš dlouhém čekání se šance na miminko snižují, jelikož může dojít k vyhasnutí činnosti vaječníků, které byly poškozeny léčbou zhoubného onemocnění.

Kryokonzervaci ženám proplatí zdravotní pojišťovny

Zmražení vajíček je oproti zmražení spermií výrazně finančně nákladnější. Skvělou zprávou však je, že od ledna 2022 díky novele zákona může tyto výdaje ženám platit zdravotní pojišťovna. Lze zachovat plodnost i po onkologické léčbě? Pokud vaše plodnost po onkologické léčbě utrpěla a vy nemáte zamražená vajíčka či spermie, stále máte šanci stát se rodiči díky darovaným spermiím, vajíčkům nebo embryím.

Na konkrétní způsoby a možnosti léčby s buňkami od dárců se můžete podívat na našem webu. Čeká vás náročná léčba a chcete si svoji plodnost do budoucna pojistit? Kontaktujte naše koordinátory léčby, kteří vám o kryokonzervaci vajíček a spermií na klinice Unica předají všechny potřebné informace.

 

Kontaktujte nás

Související články