Mimoděložní těhotenství

header-image
header-image

Co je mimoděložní těhotenství?

Každé těhotenství, které se vyvine mimo dělohu, se nazývá mimoděložní těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí v oblasti, která není schopna udržet jeho růst. Většina mimoděložních těhotenství se vyskytuje ve vejcovodu (struktura, která spojuje vaječníky a dělohu). Vzácně se může mimoděložní těhotenství vyvinout v děložním hrdle, břišní dutině nebo vaječníku.

Vzhledem k tomu, že pouze děloha je určena k udržení těhotenství, nelze mimoděložní těhotenství donosit. Navíc mohou být nebezpečná, zejména pokud dojde k prasknutí vejcovodu. To může mít za následek vážné krvácení, infekci a v některých případech může dojít i k úmrtí. To představuje lékařskou pohotovost. Mimoděložní těhotenství vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Jak častá jsou mimoděložní těhotenství?

Přibližně 1 z 50 těhotenství končí jako mimoděložní těhotenství (20 z 1000), tedy asi 2 %. 

Jaké jsou možné příčiny mimoděložního těhotenství?

Ne vždy je zřejmé, co je příčinou mimoděložního těhotenství. S mimoděložním těhotenstvím často souvisí několik různých stavů: - vejcovody jsou zanícené a zjizvené v důsledku prodělaných nemocí, infekcí nebo operací. - hormonální faktory - genetické anomálie - vrozené vady - zdravotní potíže, které mají vliv na tvar a stav reprodukčních orgánů a vejcovodů. Podrobnější informace o konkrétní situaci může poskytnout lékař.

Kdo je ohrožen mimoděložním těhotenstvím?

Určité riziko vzniku mimoděložního těhotenství hrozí všem sexuálně aktivním ženám. Riziko vzniku mimoděložního těhotenství může zvýšit kterýkoli z následujících faktorů: 

věk matky 35 let a více, operace pánve, operace břicha nebo opakované potraty v anamnéze, anamnéza pánevního zánětlivého onemocnění (PID),infekce, která může vytvořit jizvy na vejcovodech, děloze, vaječnících a děložním čípku, endometrióza v anamnéze, operace vejcovodů (včetně podvázání vejcovodů) nebo jiných orgánů v pánevní oblasti, nitroděložní tělísko (IUD) zavedené v době početí, neplodnost v anamnéze, početí, kterému pomohly léky nebo postupy na podporu plodnosti, kouření, předchozí mimoděložní těhotenství, pohlavně přenosné choroby (STD), jako je kapavka nebo chlamydie, v anamnéze, strukturální abnormality vejcovodů, které ztěžují cestu vajíčka.

Je však třeba poznamenat, že téměř 50 % lidí, u nichž dojde k mimoděložnímu těhotenství, nemá žádný z výše uvedených rizikových faktorů.

Jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství?

Časné příznaky mimoděložního těhotenství se mohou dosti podobat běžným těhotenským příznakům. Ženy se však mohou setkat také s následujícími příznaky mimoděložního těhotenství: vaginální krvácení, bolesti v podbřišku, pánvi a dolní části zad, závratě nebo slabost.

Bolest a krvácení, které jsou důsledkem prasknutí vejcovodu, mohou být tak intenzivní, že přispívají k dalším příznakům. Ty mohou spočívat v: mdloby, nízký krevní tlak (hypotenze), bolest ramene, tlak v konečníku, střevní potíže.

Pokud dojde k prasknutí trubice, je pravděpodobné, že se dostaví prudká, silná bolest v podbřišku. V takovém případě se důrazně doporučuje kontaktovat lékaře.

Jak se diagnostikuje mimoděložní těhotenství?

Lékař provede řadu testů, aby zjistil, zda se jedná o mimoděložní těhotenství. Součástí tohoto postupu může být i vyšetření pánve a potvrzení těhotenství. Tyto testy se skládají z: 

testu moči - spočívá v tom, že se moč vymočí na testovací proužek nebo do pohárku a následně se do vzorku moči v ordinaci lékaře namočí testovací proužek,

krevního testu - lékař může provést krevní test, aby zjistil, kolik hormonu lidského choriového gonadotropinu (HCG) se nachází v těle. Pouze během těhotenství organismus produkuje HCG. Vzhledem k tomu, že při uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze dochází k rychlému nárůstu hladiny HCG, může nízká hladina HCG znamenat mimoděložní těhotenství.

ultrazvukového vyšetření - pomocí zvukových vln vytváří obraz vnitřní struktury těla. Toto vyšetření lékař využije k určení místa, kde se oplodněné vajíčko uhnízdilo.

Jak se léčí mimoděložní těhotenství?

V závislosti na umístění mimoděložního těhotenství a jeho vývoji jsou k dispozici různé možnosti léčby.

Léky 

Za určitých okolností může lékař doporučit užívání léku zvaného metotrexát, který zabrání vývoji oplodněného vajíčka a ukončí těhotenství. Vejcovody by lék neměl poškodit. Pokud již došlo k prasknutí vejcovodu, nelze tento lék podat.

Operace

Pokud vejcovod již praskl nebo hrozí jeho prasknutí, lékař bude chtít provést operaci k odstranění mimoděložního těhotenství. Jedná se o urgentní zákrok a život zachraňující léčbu. Operace se často provádí laparoskopicky (přes několik malých břišních řezů) v anestezii.

Je možné mimoděložnímu těhotenství zabránit?

Mimoděložnímu těhotenství není možné zabránit. Rizika však lze snížit dodržováním zdravého životního stylu. Ten zahrnuje nekouření, dosažení a udržení zdravé hmotnosti a prevenci jakýchkoli pohlavně přenosných infekcí (STI).

Může těhotenství po mimoděložním těhotenství pokračovat?

Mimoděložní těhotenství bohužel vede k úmrtí plodu, čímž těhotenství končí. Vajíčko nelze přenést do dělohy, jakmile se uhnízdí mimo ni. Zásadní je mimoděložní těhotenství ihned léčit. Může dojít k závažnému vnitřnímu krvácení, pokud vejcovod praskne poté, co se v něm vajíčko uhnízdilo.

Poznámka UNICA: Mimoděložní těhotenství může být nečekané a děsivé. Pravděpodobně prožíváte kolotoč emocí včetně smutku, šoku a úzkosti. Taková událost může způsobit značné trauma, proto pokud prožíváte mimoděložní těhotenství, náš tým lékařů v UNICA je připraven vám pomoci po zdravotní i emocionální stránce. Chápeme, že se jedná o velmi těžké období, ale časem se můžete uzdravit.

Kontaktujte nás

Související články