Jak vaše strava ovlivňuje vaši plodnost?

header-image
header-image

Strava a životní styl jsou zásadními prvky pro vaše reprodukční zdraví. Existuje několik životně důležitých živin, které vaši plodnost dokážou podpořit.

Obecně platí, že nenasycené tuky, celozrnné potraviny, zelenina a ryby jsou spojovány s lepší plodností u žen i mužů, zatímco strava s vysokým obsahem nasycených tuků a rafinovaných cukrů může zapříčinit zhoršenou plodnost. Existuje široký seznam živin, které jsou pro vaši plodnost a reprodukční zdraví nezbytné. Přesto jsou některé z nich významnější, jako např. kyselina listová (folát), vitamín B12 a omega-3 tuky.

Foláty (kyselina listová) a plodnost

Folát je druh vitamínu skupiny B (vitamín B9). Často se pod pojmem "kyselina listová" rozumí syntetická forma folátu, kterou lze nalézt v doplňcích stravy a obohacených potravinách. Foláty mají klíčovou úlohu při tvorbě a opravách DNA, tvorbě červených krvinek (jejichž úkolem je roznášet kyslík po těle) a během těhotenství při vývoji mozku a míchy vašeho dítěte. Vyskytne-li se problém s tímto vývojem, označujeme jej jako defekt neurální trubice (NTD).

Zvýšená konzumace potravin, které obsahují foláty, zejména ve formě doplňků stravy, je spojena s nižším výskytem neplodnosti a potratů u žen. Vytváří také lepší prostředí pro vývoj vajíčka a úspěšnější léčbu neplodnosti.

U mužů je nízká hladina folátu spojena s nižším počtem a pohyblivostí spermií. Protože lidské tělo není schopno foláty nijak ukládat, k jejich nedostatku může dojít již během několika týdnů. Proto je důležité, abyste je neustále získávali z výživy nebo ve formě doplňků stravy. 

Zařazení potravin bohatých na foláty do jídelníčku je vždy dobrou volbou. A to i v případě, že již užíváte doplňky stravy s kyselinou listovou, protože přispívají k vašemu celkovému zdraví. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové patří zelená a listová zelenina - například špenát, kapusta, brokolice, zelí, růžičková kapusta, fazole, hrách, čočka, ale také vejce, korýši, červená řepa, pomeranče a celozrnné výrobky.

Vitamín B12 a plodnost

Vitamín B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, syntézu DNA, zdravý nervový systém, srdce a pro vývoj mozku a nervového systému dítěte během těhotenství. Výzkumy zdůrazňují, že vyšší příjem vitamínu B12 je spojen s nižším rizikem ovulační neplodnosti – tedy v případě, že problémy s ovulací brání otěhotnění.

Nedostatek vitamínu B12 může někdy způsobit dočasnou neplodnost u žen, ale tu lze většinou vyřešit léčbou. U mužů může vitamín B12 pomáhat při zlepšení kvality spermií. Potraviny, které obsahují vysoké množství vitamínu B12, jsou např. vnitřnosti - doporučuje se však vyhýbat se jejich přílišné konzumaci, pokud se snažíte otěhotnět (obsahují totiž hodně vitamínu A, který může způsobit potrat nebo vrozené vady). 

Dále hovězí maso, ryby – např. mušle, sardinky, losos a tuňák, mléko a mléčné výrobky nebo vejce. Vitamín B12 lze přirozeně nalézt pouze v mase, rybách nebo mléčných výrobcích, ale existují také obohacené rostlinné zdroje, které obsahují vitamín B12. Mezi ty patří např. alternativy mléka, obiloviny a potravinové kvasnice.

Omega-3 tuky a plodnost

Omega-3 patří mezi nenasycené tuky. Mají zásadní význam pro vývoj mozku, buněčnou strukturu a produkci hormonů. Kromě toho, že pomáhají produkci hormonů, mohou omega-3 zlepšit kvalitu vajíček, oddálit stárnutí vaječníků, zlepšit pohyblivost spermií a snížit riziko komplikací v těhotenství - například předčasného porodu.

Během těhotenství omega-3 pomáhají při stavbě struktury buněk vašeho miminka. Nepřijímáte-li dostatek omega-3 ze stravy, riskujete jejich nedostatečné zásoby potřebné pro vývoj dítěte. Proto je během těhotenství nezbytné přijímat dostatek těchto tuků. Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 jsou tučné ryby, jako je losos, makrela, tuňák a sardinky.

Doporučujeme je jíst alespoň dvakrát týdně. Během těhotenství se doporučuje vyhýbat se některým druhům ryb, které obsahují vysokou koncentraci rtuti, jako je žralok, mečoun, makrela královská, marlín a tuňák velkooký.

Rostlinné zdroje, které obsahují omega-3, jsou poté například lněná semínka, chia semínka, vlašské ořechy a konopná semínka. Pro lidské tělo je však těžší tento specifický typ omega-3 (ALA) využít.

Strava a plodnost

Bylo prokázáno, že tučné ryby, celozrnné obiloviny a zelenina mají pozitivní vliv na plodnost. Právě středomořská strava je bohatá na tyto potraviny, což je pravděpodobně důvod, proč je spojována s lepší plodností. Na druhou stranu konzumace příliš velkého množství potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a zpracovaných cukrů může mít na plodnost negativní vliv.

Měli byste užívat doplňky stravy pro podporu plodnosti? 

Nejlepší způsob, jak získat všechny potřebné živiny, je jíst širokou škálu potravin s kyselinou listovou. Pokud se však obáváte, že nepřijímáte dostatek živin na podporu své plodnosti, doplněk stravy vám může pomoci. Doporučujeme konzultaci s odborníkem, který vám poradí, jaký doplněk je pro vás nejvhodnější.

Doplňky pro ženskou plodnost

Obecně platí, že prenatální doplňky stravy obsahují širokou škálu živin nezbytných pro plodnost a raný vývoj vašeho dítěte během těhotenství, např. kyselinu listovou a vitamín D.

Všem dospělým se doporučuje zvážit doplňky obsahující vitamín D 10mcg v čase od října do dubna, vitamín C, omega-3 tuky, železo a vápník. Ideální je však najít doplněk, který nepřekračuje vaši denní doporučenou dávku pro jednotlivé živiny, a případně se vyhnout doplňkům, které obsahují vysokou dávku vitamínu A (který může poškodit vývoj dítěte).

Doplňky stravy pro mužskou plodnost

Podle výzkumů mohou být antioxidační doplňky stravy, jako jsou vitamíny C a E, příznivé pro muže, kteří trpí problémy s plodností. Pokud máte nadbytek volných radikálů, což jsou škodlivé molekuly, může to způsobit oxidační stres, který urychluje poškození buněk. Antioxidanty pomáhají zabránit poškození buněk těmito volnými radikály.

Vzhledem k vysoké náchylnosti spermií k oxidačnímu poškození existují důkazy, že antioxidační doplňky stravy zlepšují pohyblivost spermií. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří ovoce, zelenina, ořechy a celozrnné výrobky.

V UNICA jsou naši lékaři připraveni vám při sestavování nejvhodnějšího stravovacího plánu pomoci. Přizpůsobí jej vašim individuálním potřebám a zodpoví vaše otázky.

Rádi objasní jakékoliv pochybnosti ohledně potravin, které můžete konzumovat, a doplňků stravy, které můžete užívat před těhotenstvím nebo během něj.

Kontaktujte nás

Související články